Παρασκευή, Μαϊος 03, 2024
07/03, 10:03

Πιλοτικό πρόγραμμα Chios Climate Chance με περιβαλλοντικές προεκτάσεις

Το Πιλοτικό πρόγραμμα “Chios Climate Chance” με σκοπό την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητά μας διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και της Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPΑ) παρουσιάστηκε στη Χίο στις 4-6 Μαρτίου 2024.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στη Χίο θα διαρκέσει 2 χρόνια και θα απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του νησιού ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος, φορέα κλπ.
Δηλαδή είναι μια πρωτοβουλία που εστιάζει στον άνθρωπο, σε όλους αυτούς που ζουν, δουλεύουν, δημιουργούν στο νησί της Χίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χίου, όπως Οινούσσες και Ψαρά.
Η λέξη chance που σημαίνει ευκαιρία και όχι change που σημαίνει αλλαγή επιλέχθηκε σκόπιμα και στοχεύει στην ευκαιρία όπου έχουν όλοι να αλλάξουν νοοτροπία και τρόπο σκέψης κατανοώντας το νόημα της κλιματικής αλλαγής και τρόπο να προσαρμοστούμε όλοι και να συμβάλλουμε στο μετριασμό της.
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία με το ηλεκτρικό mini van της HELMEPA και τον γλάρο, στο Πρότυπο Ναυτικό Λύκειο TEENS, σε συνέντευξη τύπου και σε focus groups.
Την δεύτερη ημέρα διεξήχθη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, σημαντικό συνέδριο με θέμα την κλιματική αλλαγή με συμμετέχοντες εκπροσώπους της Πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και άλλων φορέων. Το συνέδριο τίμησε με την παρουσία του ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο οποίος βρέθηκε στο νησί ειδικά για αυτό το λόγο.
Τέλος την Τετάρτη 6 Μαρτίου και τελευταία ημέρα της παρουσίασης του προγράμματος έγινε ο υποβρύχιος καθαρισμός της ιχθυόσκαλας από εθελοντές δύτες.
Η κα Όλγα Σταυρόπουλου Γενική Διευθύντρια της HELMEPA ξεκίνησε το συνέδριο μιλώντας για το πιλοτικό πρόγραμμα που θα διεξαχθεί τα επόμενα δύο χρόνια στην Χίο, Οινούσες και Ψαρά και εστίασε στο τίτλο του, εξηγώντας γιατί επιλέχτηκε η λέξη chance δηλαδή ευκαιρία και όχι change που σημαίνει αλλαγή  και για  το μοτίβο της πεταλούδας που εναλλάσσεται με ομόκεντρους κύκλους, όπως εναλλάσσεται το κλίμα και η φύση.
Το πιλοτικό πείραμα θα απασχολήσει 10 ομάδες (με διαφορετική ηλικία, κουλτούρα, εκπαίδευση, εργασία) από το νησί ώστε να μπορέσουν να συλλεχθούν πληροφορίες και να επικοινωνήσουν τους στόχους και το όραμα της τοπικής κοινωνίας (grass route).
Στο πρόγραμμα θα πάρουν δείγμα  με ανθρωποκεντρικό παράγοντα από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανηγύρια, την βόλτα  την καφετέρια, το πανεπιστήμιο, την αγορά οπότε  να γνωρίσουν όλοι την κλιματική αλλαγή, να την κατανοήσουν, να αλλάξουν την νοοτροπία τους και να δράσουν για την βελτιστοποίηση του κλίματος με ευκαιρία αυτό το πρόγραμμα.
Το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος είχε την πρωτοβουλία, και μαζί με το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση  και την HELMEPA  διοργάνωσαν 3μερο φόρουμ σε πρωτοβάθμια και δεύτερο βαθμιαία,  βιωματική προσέγγιση.
Μια συνέργεια με γνώση και εκπαίδευση για όλους χωρίς ηλικιακά "σύνορα" και στόχο την αποτύπωση ενός blue print ώστε να χαρτογραφηθούν  πιλοτικά και άλλες περιοχές. Επιλεχτήκαν οι Χιώτες πρώτοι διότι είναι άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι, θαλασσάνθρωποι - άνθρωποι της ναυτιλίας.
Με σύνθημα που αρέσει στους νέους "Ψήνομαι " και το χρώμα των ωκεανών και του δάσους - το πράσινο, το μπλε αλλά και την πεταλούδα,  ξεκίνησε η διαδικασία νέων ευκαιριών που θα  επηρεάσουν τον πλανήτη.
Χαιρετίζοντας το Συνέδριο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε ότι «η κλιματική κρίση δεν χτυπά απλά την πόρτα, αλλά είναι εδώ και όλες οι δυνάμεις πρέπει να ανασυγκροτηθούν και να εξελιχθούν… με τη χρήση νέας τεχνολογίας μέχρι και τεχνητής νοημοσύνης».
Παρούσα στο Συνέδριο η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου που επισήμανε ιδιαίτερα την παρουσία νέων ανθρώπων στην αίθουσα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, τόσο από το Ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο του Ομίλου Τσάκου TEENS όσο και από την Ακαδημία Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού της Χίου.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2024 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με προϋπολογισμό 863 εκατομμύρια ευρώ και με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2028. Η κα Σδούκου τόνισε ότι τα νησιά είναι αυτά που θα αντιμετωπίζουν εντονότερα τις κλιματικές αλλαγές και σημείωσε την ανάγκη να βάλουμε όλοι από ένα λιθαράκι για τη μείωση των ρύπων. Αναφερόμενη στη Χίο ανέφερε ότι παράγει ετησίως 116.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και χρειάζεται να μειωθεί δραστικά.
Συνεχίζοντας σημείωσε πως «έχουμε δει πως η εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε σε όποια κρίση σημειώνεται», ενώ χαρακτήρισε πολύ καλό τον ρυθμό ανάπτυξης των ΑΠΕ, όπου το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σήμερα είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ήλιος και ο άνεμος - αυτόνομες πηγές ενέργειας που στην Ελλάδα υπάρχουν ανεξάντλητες όπως και άλλες φυσικές πηγές πρέπει να χρησιμοποιηθούν και να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια.
Στη συνέχεια, η απεσταλμένη του πρωθυπουργού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πρόεδρος της επιτροπής Προστασίας της Βουλής των Ελλήνων, κα Διονύσια Αυγερινοπούλου ανακοινώσε τη διενέργεια διάσκεψης για τους ωκεανούς που θα γίνει στη χώρα μας 15-17 Απριλίου.  Το συνέδριο που διεξάγεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών  θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  Κάλεσε δε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτό, αφού η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στους νέους.
Μιλώντας για τους ωκεανούς έδωσε κάποια πολύ θεαματικά στατιστικά στοιχεία: Οι θάλασσες απορροφούν το 80% του διοξειδίου του άνθρακα και το 90% της θερμοκρασίας. Ειδική αναφορά έκανε στο στόχο μετάβασης στην πράσινη ναυτιλία, κάτι που όπως είπε γνωρίζουν οι Έλληνες εφοπλιστές και δη οι Χιώτες. Επίσης θέματα του συνεδρίου θα είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, η αντιμετώπισης της ρύπανσης και οι παράκτιες περιοχές. Η πράσινη ναυτιλία θα υπογραμμίσει μαζί με άλλους τομείς την κλιματική αλλαγή.
Ο πρόεδρος του ιδρύματος Μαρία Τσάκου, κος Ευθύμιος Μητρόπουλος, απαρίθμησε τις δράσεις του ιδρύματος και εστίασε στις πρωτοβουλίες του και τις καινοτόμες ενέργειες του καπετάν Παναγιώτη  για όλα τα προγράμματα της βιωσιμότητας και της αειφόρου  ναυτιλίας. 
Υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε στον Αντόνιο Γκουτέρες, τον ΓΓ του ΟΗΕ από το 2017, ο οποίος το 2022 από το Σουρινάμ μιλησε για το πόσο "ευάλωτη" είναι η Καραϊβική απέναντι στις κλιματικές αλλαγές, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τη δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης που να προορίζονται για αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους. Ίσως είναι ήδη αργά η και "existebtial" για κάποια νησιά της Καραϊβικής που θα εξαφανιστούν. Τα ορυκτά καύσιμα που οδηγούν στην πράσινη ενέργεια έχουν εχθρούς, τη φωτιά και τις πλημμύρες. Η Χίος καιγόταν το 2012 - τη βιβλική καταστροφή. Το ίδρυμα Τσάκος  τότε έκανε συνέδριο για την επίπτωση της φωτιάς με προσωπικότητες από όλο τον κόσμο  - πολύ επιτυχημένο.
Η Γενική Διευθύντρια του κοινωφελείς ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κα Εύα Λιανού επικεντρώθηκε στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ευκαιρία για τη χώρα μας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες όπως ο ήλιος και ο άνεμος, τους οποίους χαρακτήρισε συμμάχους της πράσινης ενέργειας.
Επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί και απλοί άνθρωποι πληροφορούνται όχι πάντα εύστοχα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ενημέρωση, η εκπαίδευση, ετοιμότητα, η ανάπτυξη περιαυτολογικής κουλτούρας οδηγεί στην κατανόηση.  Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει από τα σχολεία η διασφάλιση των μελλοντικών γενεών.  Επίσης μίλησε και για παρόμοιες δράσεις και  στοχεύσεις του ιδρύματος Λάτση.
Ο καθηγητής του πανεπιστήμιου Πειραιά, κος Γιάννης Μανιάτης επισήμανε μια σκέψη του Mario Draghi  για το  πως να περάσει η Ευρώπη στην επόμενη εποχή - "Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί χρειαζόμαστε ένα τεράστιο ταμείο για την πράσινη ανάπτυξη την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια". Από το ‘14 έως σήμερα είμαστε 2η καλύτερη στην Ευρώπη στη μείωση εκπομπή μείωσης καυσαερίων. Η κοινωνία συμμετέχει. Το ‘14 είμαστε 2η καλύτερη χώρα σε  εξοικονόμηση ενέργειας.  Η πρόταση του είναι πως θα  πρέπει να υιοθετήσουμε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο. Κατασκευάζοντας ηλεκτρικά καλώδια, ηλιακούς θερμοσίφωνες (6 εταιρείες), έξυπνους μετρητές, βιομηχανικές μπαταριές η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πόρους για να κάνει πραγματικότητα το θέλω της.
Αλλά όπως υπογράμμισε  δεν υπάρχει όραμα και στρατηγική  για να προχωρήσει η Ελλάδα ενωμένη παρακάτω.  Να αποδείξει ότι η ναυτιλία της είναι πρωτοπόρος δύναμη.
Στη συνέχεια ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιαο Τσουτσενγκ έκανε ένα χαιρετισμό και μίλησε για τον Ιπποκράτη και τρόπους να συνεισφέρουν οι δύο χώρες και στη ναυτιλία και το εμπόριο για να δημιουργήσουν συνεργασία στη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος ο Καπετάν Παναγιώτης  απηύθυνε χαιρετισμό σε όλους και με τον ιδιαίτερο τρόπο του πρόσθεσε: "Δεν ήξερα ότι οι ωκεανοί αντί να δροσίζουν καίνε....
Έχω ταξιδέψει παντού και τότε τσουνάμι δεν υπήρχε. Ο κόσμος αυτός είναι δύσκολος και απρόβλεπτος ....το μέλλον είναι απρόβλεπτο η μόρφωση τα νικάει όλα, η εκπαίδευση τα νικάει και η πατριδογνωσία θα μας σώσει.
Η επιστροφή στις ρίζες θα δημιουργήσει διατροφή, και μέλλον και σωτηρία. Δεν υπάρχει Planet Β, μόνο plan B.
Ομιλητές στην πρώτη θεματική ενότητα ήσαν ο Καθηγητής Φυσικής και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Καρτάλης (η ερευνητική ομάδα του οποίου έχει καταρτίσει τον πυρήνα δημιουργίας μιάς ψηφιακής «Κλιματικής Ακαδημίας – Ένα Ανοικτό Σχολείο γιά την Κλιματική Αλλαγή»), η Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση Εύα Λιανού και ο Καθηγητής Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά Γιάννης Μανιάτης. 
Στο πάνελ της δεύτερης θεματικής ενότητας (το οποίο συντόνιζε η επικεφαλής του Επιστημονικού Τμήματος της Helmepa Βάλια Αυγουστίδη) μετείχαν ο Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, ο Διευθυντής Τμήματος Επιθεωρήσεων και Αξιολόγησης Πλοίων του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου Τάσος Καρτσιμαδάκης, η Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών, Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου και η Αντιπρόεδρος Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ Ελένη  ολυχρονοπούλου.
Επίσης μίλησαν για την εμφάνιση των ξενικών ειδών ζωής στις ελληνικές θάλασσες (λαγόψαρα, λεοντόψαρα κτλ) και απέδωσαν το φαινόμενο στις κλιματολογικές αλλαγές.
Τέλος, κλείνοντας το ενδιαφέρον φόρουμ  μίλησαν για θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό,  κατανόηση, plans programs, ευκαιρίες για βιωσιμότητα, green deals  με ευκαιρίες ανάπτυξης κι δραστηριότητας της τεχνολογίας και του επίχειρειν.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share