Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
28/03, 10:03

Η ισότητα των φύλων και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα ψηλά στην ατζέντα του φόρουμ GCTF

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ, το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι & το Propeller Club, Port of Piraeus διοργάνωσαν ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο για την Καινοτομία και την συμπερίληψη στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Εκδηλώσεων με την κυβέρνηση της Ταιβάν. Όπως είναι γνωστό, το Παγκόσμιο Πλαίσιο Συνεργασίας και Εκπαίδευσης GCTF ιδρύθηκε το 2016 ως πλατφόρμα για τη χρήση των δυνατοτήτων και της τεχνογνωσίας της Ταϊβάν και την αντιμετώπιση παγκόσμιων και γεωπολιτικών ζητημάτων. Οι πλήρεις εταίροι (επί του παρόντος Ταϊβάν, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Αυστραλία) πραγματοποιούν τακτικά συνεδριάσεις της Μικτής Επιτροπής GCTF για να επανεξετάσουν τα γεγονότα του έτους και να αποφασίσουν σχετικά με τους πιθανούς τομείς συνεργασίας για το επόμενο έτος.
Η κα Χρυσάνθη Στεφάνου, Governor Propeller Club, Port of Piraeus άνοιξε το Athens Forum και παρουσίασε την ατζέντα της εκδήλωσης.
Στο φόρουμ μίλησε η κα Maria Olson, Αναπληρώτρια Αρχηγός Αποστολής, Πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Πρέσβης Sherman Kuo, Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στην Ελλάδα, ο κ. Κωστής Φραγκούλης, Πρόεδρος Propeller Club, Port of Piraeus και ο Δρ. Γεώργιος Πατέρας Πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, οι οποίοι εξέφρασαν το σεβασμό στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία που είναι η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου στο θαλάσσιο εμπόριο.
Στην ομιλία του ο Δρ Γιώργος Πατέρας έδωσε μια προοπτική όλων των εναλλακτικών επιλογών στη μελλοντική θαλάσσια πρόωση με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και GHG.
Παρατήρησε ότι η τρέχουσα τεχνολογία είναι πρόωρη και πολύ δαπανηρή για την παραγωγή νέων καυσίμων και ζήτησε περισσότερη έρευνα και συνεργασία με όλα τα διεθνή ενδιαφερόμενα μέρη στη ναυτιλία.
Το πάνελ 1 συζήτησε τα θέματα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στη Ναυτιλία και συντονίσθηκε από την κα Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer, Motor Oil Group.
Το πάνελ περιλάμβανε τους ακόλουθους ομιλητές:
Ο κ. Πάνος Θεοδοσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, METIS Cyberspace Technology
Ο κ. Βασίλειος Πετούσης, Διευθυντής Ενέργειας και Αειφορίας, Seanergy Maritime
Ο κ. Ηλίας Καριάμπας, Αντιπρόεδρος Περιφερειακής Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, Ελλάδα, ABS και
Ο κ. Seiichi Suzuki, Shipbuilding and Ship Machinery, Senior Ship Surveyor, Japan.
Αναφέρθηκε ότι η Ιαπωνία είναι η 3η μεγαλύτερη ναυπηγική δύναμη στον κόσμο έχοντας ναυπηγήσει περισσότερα από 1.900 πλοία για ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες στα ιαπωνικά ναυπηγεία. Οι ομιλητές ανέφεραν επίσης ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη βιώσιμη ανάπτυξη, ωστόσο υπάρχει έλλειψη τυποποίησης για την παραγωγή νέων καυσίμων και ως εκ τούτου πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην εγκατάσταση συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας και στην υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων.
Το 2ο πάνελ εξέτασε τα θέματα της Συμπερίληψης και της Αειφορίας στη Ναυτιλία και τις Ναυτιλιακές Υποθέσεις.
Τη συζήτηση συντόνισε η κ. Σοφία Γαλάνη, Καθηγήτρια Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στα παραπάνω θέματα αναφέρθηκαν οι εξής ομιλητές:
Η κα Ελπη Πετράκη, Πρόεδρος της WISTA International
Η κυρία Ally Cedeno, Ιδρύτρια και Πρόεδρος Women Offshore, Η.Π.Α
Ο Δρ Jiahn-Horng, Chen, Πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Θαλάσσιων Ερευνών της Ταϊβάν
κα Yun-Ching Tseng, Διευθύντρια, Τμήμα Ε&Α και Αξιολόγησης, Ταϊβάν ICDF
Ο κ. Χρήστος Τιμαγένης, Συνεργάτης στη Δικηγορική Εταιρεία Timagenis.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα θέματα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της οικολογικής και περιβαλλοντικής παρακολούθησης, της πορείας προς ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον και του EU ETS.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share