Δευτέρα, Απρίλιος 29, 2024
28/03, 10:03

Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς

Σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα υποδέχθηκε τον υπουργό οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος μίλησε για την πορεία της εθνικής οικονομίας και τον ρόλο της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Παρόντες στην εκδήλωση η νέα πρόεδρος της Wista Hellas Βιβή Κολλιοπούλου, ο πρόεδρος του Propeller Club Κωστής Φραγκούλης, ο αντιπρόεδρος του ΝΕΕ Βασίλης Λογοθέτης, ο πρόεδρος χρηματοοικονομικών στελεχών ναυτιλίας Γιώργος Ξηραδάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΕΕ Νίκος Ευθυμίου, οι πλοιοκτήτες καπ Παναγιώτης Τσάκος, καπ Πάρης Δράγνης, ο ταμίας της ΕΕΕ Γιάννης Ξυλάς, ο διευθύνων σύμβουλος των εκθέσεων Ποσειδωνίων Θεόδωρος Βώκος, ο πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιχάλης Σφακιανάκης και ο καθηγητής Στράτος Παπαδημητρίου.
Ο κ. Χατζηδάκης διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, εξελέγη 3 φορές ευρωβουλευτής και υπηρέτησε σε πολλά υπουργεία Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας και Εθνικής οικονομίας.
Έχει συνδεθεί με πολλές μεταρρυθμίσεις όπως αποκρατικοποίηση Ολυμπιακής Αεροπορίας και περιφερειακών αεροδρομίων, προγράμματα ΕΣΠΑ, φωτοβολταϊκά και άλλα.
Ο κ. υπουργός ευχαρίστησε για την όμορφη φιλοξενία τον πρόεδρο της ναυτιλιακής λέσχης Γιώργο Αλεξανδράτο και αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας τόνισε ότι τα έσοδα από την ναυτιλία ισοδυναμούν με το 7,9% του ΑΕΠ συμβάλλοντας με θέσεις εργασίας και εισροή συναλλάγματος.
Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια φιλοεπενδυτική πολιτική και επιστροφής των νέων επιστημόνων στην χώρα τους αντιστρέφοντας την πορεία του Brain drain σε brain gain.
Επίσης η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελεί θεμέλιο λίθο της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά παράλληλα ακολουθείται μια ευελιξία στα θέματα της κοινωνικής συνοχής στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας.
Στις άμεσες ξένες επενδύσεις από JP Morgan, Google, Amazon και άλλες εταιρίες έχει σημειωθεί ρεκόρ και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα πλησιάζοντας στο μέσο όρο της ΕΕ.
Το υπουργείο επίσης δίνει έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των διαφόρων τομέων της οικονομίας όπως τουρισμός, αγροδιατροφή, φαρμακοβιομηχανία.
Ο κ. υπουργός αναφέρθηκε και στις επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών στην ξηρά όπως ναυπηγεία ακίνητα startups κτλ ενθαρρύνοντας τους πλοιοκτήτες να προχωρήσουν σε περισσότερες επενδύσεις γιατί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα καταστεί παγκόσμιος επενδυτικός προορισμός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας αποτελούν τα λιμάνια του Πειραιά Θεσσαλονίκης Ηγουμενίτσας Ηρακλείου Βόλου και άλλα λιμάνια που προγραμματίζονται να βγουν σε διαγωνισμό όπως το Λαύριο.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις των μελών της Λέσχης.

ELNAVI Newsletter
Περισσότερες πληροφορίες : ELNAVI,
Αριστείδου 19, Πειραιάς 18531, 
Tel.: +30 210 45.22.100, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share